Cukrovka není pouze otázkou genetiky; životní styl hraje zásadní roli v její prevenci. Objevte, jak správnou stravou, pravidelným pohybem a zvládáním stresu můžete snížit riziko vzniku diabetu a udržet své zdraví pod kontrolou.
Existují konkrétní kroky, které můžete podniknout, abyste cukrovce předešli.
1. Zdravá strava jako základ
Hlavním pilířem prevence cukrovky je stravování. Zaměření se na zdravou a vyváženou stravu je klíčové.
Vyvarujte se příjmu rafinovaných cukrů a orientujte se na přírodní potraviny. Průmyslově zpracované potraviny ponechte v regálu. Základem je omezení sacharidů a zvýšení příjmu zdravých tuků. Téma tuky v kuchyni je více rozebíráno v tomto článku.
Zelenina, ovoce, celozrnné produkty a zdravé tuky by měly tvořit základ vašeho jídelníčku.
Klíčovým prvkem je dostat tělo do protizánětlivého prostředí a to stravou, pohybem a prací s myslí. Zásadní je udržovat vnitřní prostřední organismu v rovnováze ve smyslu správného poměru tj. pod 3:1 zánětlivých omega-6 mastných kyselin a protizánětlivých omega-3 mastných kyselin a také dostatečného omega indexu.
Existuje jednoduchá diagnostika, která poskytne informace o tom, zda je tělo chráněno, je nebo není v zánětu, jak je nastavena strava a zda hrozí civilizační onemocnění. Na základě testu potom můžete lépe nastavit svoji stravu tak, abyste tělo co nejvíce ochránili. Pokud se chcete dozvědět více informací o této diagnostice, přejděte na tento odkaz.
Mezi přírodní způsoby řešení zánětu, snížení krevního cukru a zlepšení účinku inzulinu patří doplnění těchto základních mikroživin: alfa lipoová kyselina 600mg, aloe vera 2x denně 30 ml, hořčík 400 mg, zinek 25 mg, biotin, chrom, vitamín E, C, protizánětlivé bylinky a koření (zázvor, skořice, kurkuma, bobkový list).
Důležitý je příjem dostatečného množství prebiotické vlákniny, která by měla být více složková a v dostatečném množství (tzn. inulin, fructooligosacharidy, psylium, rezistentní škroby,..). Podle Světové zdravotnické organizace by měl být denní příjem vlákniny 25-29 g, průměr v příjmu je v České republice 12 gramů.
Existují různé druhy vláknin:
Nerozpustná vláknina jako celulóza a ligniny střevem prochází, zlepšují střevní peristaltiku, ale nemají žádný vliv na mikrobiom.
Rozpustná, prebiotická vláknina ve vodě bobtná, navozuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání živin a uvolňování cukru z potravy, ale hlavně vyživuje střevní bakterie. Této vlákniny bychom měli konzumovat alespoň 20 g denně.
2. Fyzická aktivita je klíč
Pravidelný pohyb pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na uzdě a zlepšuje citlivost na inzulin.
I krátké procházky po obědě nebo jógové cvičení mohou mít velký vliv. Pohybová aktivita vede ke zvýšení svalové hmoty, jež skladuje glykogen (zásobní cukr).

3. Genetika není osud
Máte-li genetickou zátěž, neznamená to, že je vše ztraceno.
Doporučuji pravidelné kontroly a sledování hladiny cukru v krvi, omega indexu a u genetické zátěže (cukrovka 1. typu) i vyšetření specifických autoprotilátek proti vlastním buňkám vyrábějícím inzulin. Na základě výsledku diagnostiky potom můžete měnit a sledovat efekt změny životních návyků a předejít tak onemocnění nebo komplikacím, které tato nemoc způsobuje.
4. Stres pod kontrolou
Stres může zhoršovat stav vašeho těla a mít negativní dopad na hladinu cukru.
Meditace, hluboké dýchání nebo mindfulness vám mohou pomoci zvládat stresové situace.
Použité zdroje:
FREJ, David. Zánět: skrytý zabiják : příčiny, léčba, prevence. Praha: Eminent, 2015. ISBN 978-80-7281-492-3.
HARTWIG, Dallas a HARTWIG, Melissa. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Fit & food. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. ISBN 978-80-7555-018-7.
Pomohl vám v něčem článek?
Budu ráda, když jej posdílíte dál