„Cukrovka: Jak předcházet nejen genetickým vlivům a chránit své zdraví“

Cukrovka není pouze otázkou genetiky; životní styl hraje zásadní roli v její prevenci. Objevte, jak správnou stravou, pravidelným pohybem a zvládáním stresu můžete snížit riziko vzniku diabetu a udržet své zdraví pod kontrolou.

Existují konkrétní kroky, které můžete podniknout, abyste cukrovce předešli.

1. Zdravá strava jako základ

Hlavním pilířem prevence cukrovky je stravování. Zaměření se na zdravou a vyváženou stravu je klíčové.

Vyvarujte se příjmu rafinovaných cukrů a orientujte se na přírodní potraviny. Průmyslově zpracované potraviny ponechte v regálu. Základem je omezení sacharidů a zvýšení příjmu zdravých tuků. Téma tuky v kuchyni je více rozebíráno v tomto článku.

Zelenina, ovoce, celozrnné produkty a zdravé tuky by měly tvořit základ vašeho jídelníčku.

Klíčovým prvkem je dostat tělo do protizánětlivého prostředí a to stravou, pohybem a prací s myslí. Zásadní je udržovat vnitřní prostřední organismu v rovnováze ve smyslu správného poměru tj. pod 3:1 zánětlivých omega-6 mastných kyselin a protizánětlivých omega-3 mastných kyselin a také dostatečného omega indexu.

Existuje jednoduchá diagnostika, která poskytne informace o tom, zda je tělo chráněno, je nebo není v zánětu, jak je nastavena strava a zda hrozí civilizační onemocnění. Na základě testu potom můžete lépe nastavit svoji stravu tak, abyste tělo co nejvíce ochránili. Pokud se chcete dozvědět více informací o této diagnostice, přejděte na tento odkaz.

Mezi přírodní způsoby řešení zánětu, snížení krevního cukru a zlepšení účinku inzulinu patří doplnění těchto základních mikroživin: alfa lipoová kyselina 600mg, aloe vera 2x denně 30 ml, hořčík 400 mg, zinek 25 mg, biotin, chrom, vitamín E, C, protizánětlivé bylinky a koření (zázvor, skořice, kurkuma, bobkový list).

Důležitý je příjem dostatečného množství prebiotické vlákniny, která by měla být více složková a v dostatečném množství (tzn. inulin, fructooligosacharidy, psylium, rezistentní škroby,..). Podle Světové zdravotnické organizace by měl být denní příjem vlákniny 25-29 g, průměr v příjmu je v České republice 12 gramů.

Existují různé druhy vláknin:

Nerozpustná vláknina jako celulóza a ligniny střevem prochází, zlepšují střevní peristaltiku, ale nemají žádný vliv na mikrobiom.

Rozpustná, prebiotická vláknina ve vodě bobtná, navozuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání živin a uvolňování cukru z potravy, ale hlavně vyživuje střevní bakterie. Této vlákniny bychom měli konzumovat alespoň 20 g denně.

Na trhu se „roztrhnul pytel" s probiotiky a stal se velkým byznysem. Je důležité si uvědomit, že probiotické bakterie musíme pravidelně dobře krmit prebiotiky, aby mohly bakterie produkovat důležité vitamíny, kyseliny atp. potřebné pro správné fungování našich střev (tzv. postbiotika).

2. Fyzická aktivita je klíč

Pravidelný pohyb pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na uzdě a zlepšuje citlivost na inzulin.

I krátké procházky po obědě nebo jógové cvičení mohou mít velký vliv. Pohybová aktivita vede ke zvýšení svalové hmoty, jež skladuje glykogen (zásobní cukr).

3. Genetika není osud

Máte-li genetickou zátěž, neznamená to, že je vše ztraceno.

Doporučuji pravidelné kontroly a sledování hladiny cukru v krvi, omega indexu a u genetické zátěže (cukrovka 1. typu) i vyšetření specifických autoprotilátek proti vlastním buňkám vyrábějícím inzulin. Na základě výsledku diagnostiky potom můžete měnit a sledovat efekt změny životních návyků a předejít tak onemocnění nebo komplikacím, které tato nemoc způsobuje.

4. Stres pod kontrolou

Stres může zhoršovat stav vašeho těla a mít negativní dopad na hladinu cukru.
Meditace, hluboké dýchání nebo mindfulness vám mohou pomoci zvládat stresové situace.

Použité zdroje:

  1. FREJ, David. Zánět: skrytý zabiják : příčiny, léčba, prevence. Praha: Eminent, 2015. ISBN 978-80-7281-492-3.

  2. HARTWIG, Dallas a HARTWIG, Melissa. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Fit & food. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. ISBN 978-80-7555-018-7.

Pomohl vám v něčem článek?
Budu ráda, když jej posdílíte dál

Článek pro vás napsala
Mgr. Marie KRYŠTŮFKOVÁ

Vaše poradkyně pro výživu a zdraví podložené testem na omega index (diagnostika skrytého zánětu v těle).

Jsem vystudovaná zdravotní sestra, mám mnoholeté zkušenosti a praxi v pražské nemocnici IKEM z kliniky kardiologie a hepatogastroenterologie (nemoci jater a trávícího traktu).

V současnosti pracuji jako výživová poradkyně a zabývám se unikátní metodou zjišťování omega 3 indexu z krve, která je schopna diagnostikovat přítomnost skrytého zánětu v lidském těle. Skrytý zánět je původce mnoha nepříjemných civilizačních onemocnění.

Díky osobnímu přístupu a profesionalitě mám více než 200 spokojených klientů, kterým jsem poradila, jak vzít zdraví aktivně do svých rukou a postupnou změnou návyků eliminovat své zdravotní obtíže.

Udělejte správné rozhodnutí pro své zdraví ještě dnes.
Domluvme si setkání v Praze, on-line nebo jinde dle dohody.