Zvýšená náchylnost k různým infekcím a častá nemocnost má řešení.

Marie

Častá nemocnost vás nebo vašich dětí je zatěžující fyzicky i psychicky. Vypadne vám příjem, v práci na vás čekají povinnosti, musíte odložit mnoho pracovních i osobních záležitostí.

Víte, že existuje efektivní řešení tohoto problému na preventivní úrovni? Naše tělo chrání imunitní systém 24/7 a pokud je imunitní systém oslabený, jsme náchylní k nemoci. Imunitní systém dokáže rozpoznávat všechny druhy toxinů včetně infekcí, umí je z těla odstraňovat, zvládne likvidovat poškozené buňky a ochránit ty zdravé. 

Ptáte se jak? Existují konkrétní kroky, které můžete podniknout, abyste časté nemocnosti předešli a přestali se točit v začarovaném kruhu nemocí.

Imunitní systém oslabuje mnoho faktorů, které jsou z velké části ovlivnitelné.  Patří mezi ně stres, strava, spánek, pohybová aktivita, pobyt venku, konzumace alkoholu, nikotinu a užívání léků. Strava je široké téma a opravdu zásadní je snížení příjmu nezdravých a nepřirozených sacharidů! Ano opravdu škodí koblížky, koláčky, pizza, sušenky, průmyslově zpracovaná strava. Další kapitolou jsou nezdravé tuky, fast food a používání rostlinných olejů jako řepkový, slunečnicový atp. Více o používání tuků v kuchyni se dozvíte v článku, který se věnuje používání tuků v kuchyni.

Přestože jsem u sebe a svých dětí eliminovala mnoho faktorů, které by mohly mít negativní vliv. Zavedla jsem doplňky stravy, u kterých jsem předpokládala, že mi pomohou vyřešit častou nemocnost, noční dráždivý kašel, častou rýmu a s tím související řešení situací, tak to stále nestačilo.

Až po tom, kdy jsem se začala orientovat na zdraví buněk, protože tam to všechno začíná, začaly se dít opravdové změny.  Některé buňky se mění za pár dnů a jiné až za více let. Změny se nestanou ze dne na den, to umí pouze chemická medicína, která  ovšem nevyřeší problém jako příčinu a zejména na buněčné úrovni.

1. Na imunitu má zásadní vliv několik aspektů:

Poměr omega 3 a omega 6

Zásadní složkou buněčné membrány každé naší buňky v těle jsou nenasycené mastné kyseliny omega 6 a omega 3, které jsou esenciální, tzn. tělo si je samo nedokáže vytvořit a přijímáme je stravou. Mají za úkol propouštět živiny dovnitř buněk a pomoci jim se zbavovat toxického odpadu.
V dnešní stravě máme, díky přístupu ke stravě a průmyslovému zpracování, nadbytek omega 6 mastných kyselin a nedostatek omega 3 mastných kyselin. Omega 6 najdete například v pečivu, mase, mléku, vejcích atp. Omega 3 jsou z buď rostlinných zdrojů (kyselina alfa – linolenová), které se nachází v řadě semen (semena lnu, konopí, chia semínka), vlašských ořeších, růžičkové kapustě, borůvkách a brusinkách.

Naše tělo potřebuje jako protizánětlivou složku kyselinu, která se nachází v největším množství v mořských řasách a rybách. Jedná se zejména o EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová) kyseliny, které najdeme v mořských rybách (ryba se živí planktonem). O problematice konzumace ryb najdete více informací na mém webu v samostatném článku.

Pokud máme v buňkách nadbytek omega 6  nedostatek omega 3 nad poměr 3:1, tak v těle máme přítomný trvalý chronický zánět, o kterém nevíme (je skrytý) a zjistíme ho pouze speciální diagnostikou.

Chronický zánět úzce souvisí s častou nemocností. Diagnostika nám, mimo jiné, poskytuje informace o tom, jak je organismus chráněný a co pro zlepšení zdravotního stavu udělat.

Diagnostiku doporučuji v rámci prevence absolvovat 1x ročně, v případě zdravotních problémů nebo nedobrého výsledku určitě častěji. Objednejte si konzultaci.

Betaglukany 1,3/1,6

Další důležitou složkou ve stravě, která dnes chybí, jsou betaglukany 1,3/1,6 derivované z pekařských kvasinek a jsou považovány za přírodní posilovače imunity, vyskytují v buněčných stěnách kvasinek a hub.Betaglukany spouští buňky vrozeného imunitního systému (makrofágy, neutrofily, NK buňky – „přirození zabíječi“) a běží do první linie ochrany organismu.

Dnešní moderní strava bohužel obsahuje nízký obsah těchto molekul. Tomu pomáhá také chemizace pomocí fungicidů a pesticidů, následkem tohoto chybí na ovoci a zelenině přirozené kvasinky a plísně.

Užívání betaglukanů doporučuji dětem i dospělým preventivně a to zejména v zimních měsících, při stresu, počínající nemoci, dlouhém cestování zvláště letecky a po operacích. Důležitý je zdroj betaglukanů, dávka a pravidelné užívání. Například v Japonsku jsou betaglukany používány v léčbě nádorových onemocnění, v Evropě jsou stále pouze výživovým doplňkem. Existují také betaglukany z hub jako například Shitake, ale mají odlišnou strukturu a náš imunitní systém je dokáže hůře rozpoznat.

Mikrobiom

Na imunitu má významný vliv stav našeho mikrobiomu, který ovlivňuje dostatečný příjem prebiotické vlákniny, která by měla být vícesložková (tzn. inulin, fructooligosacharidy, psylium, rezistentní škroby,..).

Podle Světové zdravotnické organizace by měl být denní příjem vlákniny 25-29 g, průměr je v České republice 12 gramů a k tomu patříme mezi státy s nejčastějším výskytem kolorektálního karcinomu.

Existují různé druhy vláknin. Nerozpustná vláknina jako celulóza a ligniny střevem prochází, zlepšuje střevní peristaltiku, ale nemá žádný vliv na mikrobiom. Rozpustná, prebiotická vláknina ve vodě bobtná, navozuje pocit sytosti, zpomaluje vstřebávání živin a uvolňování cukru z potravy, ale hlavně vyživuje střevní bakterie. Této vlákniny bychom měli konzumovat alespoň 20 g denně. Taková denní dávka dokáže přeměnit vnitřní prostředí střeva z gramnegativního na grampozitivní.

Na trhu se „roztrhnul pytel" s probiotiky a stal se velkým byznysem. Je důležité si uvědomit, že probiotické bakterie musíme pravidelně dobře krmit prebiotiky, aby mohly bakterie produkovat důležité vitamíny, kyseliny atp. potřebné pro správné fungování našich střev. Pokud chcete poradit s vlákninou v jídelníčku, objednejte se ke mně na konzultaci.

Na trhu se „roztrhnul pytel" s probiotiky a stal se velkým byznysem. Je důležité si uvědomit, že probiotické bakterie musíme pravidelně dobře krmit prebiotiky, aby mohly bakterie produkovat důležité vitamíny, kyseliny atp. potřebné pro správné fungování našich střev (tzv. postbiotika).

Dýchání

Dýchání představuje kaskádu chemických reakcí v buňkách, které se označují jako buněčné dýchání, tedy užití kyslíku k oxidaci organických molekul a k výrobě ATP (Adenosintrifosfát). Pokud se zaměříte na tuto nesmírně důležitou nezbytnou součást a začnete u sebe a svých dětí praktikovat dechová cvičení, buňky Vám velmi rychle poděkují.

Příjem tekutin

Pití čisté, neperlivé vody se za poslední roky značně minimalizovalo. Stalo se normou, že již děti od útlého dětství pijí různé slazené nápoje, později i energetické. Zásadní je ovšem pití čisté, filtrované vody, která je stavebním prvkem pro každou novou vznikající buňku. Voda dopravuje do buněk důležité minerály a živiny.

Doporučuji vypít sklenici vody, ideálně zahřáté na teplotu cca 35 stupňů, ráno po probuzení, dále pít vodu mimo jídlo a ideálně pít omezeně po 19h večer. Dodržujte doporučené množství příjmu vody dle věku a pohlaví s navýšením v letních měsících, při horečce a sportu.

Emoce a vibrace

Imunitní systém je propojený s nervovým systémem, takže naše emoce a vibrace  přímo ovlivňují náš imunitní systém a buněčné zdraví. Dobrá nálada, smích, vtipy, po tom všem naše buňky lační, tak jim to vědomě dopřejme!

Enzymy

Zásadní je výživa buněk, protože buňky tvoří naše orgány a tkáně, máme jich v těle přes 8miliard a neustále vznikající nové buňky jsou základem pro naše zdraví. Enzymy jsou důležitými dělníky v procesu stavby nových buněk, skládají se z aminokyselin a mají v těle tolik funkcí, že by to vystačilo na samostatný článek. Od vytváření energie v buňkách až po likvidaci toxinů, bakterií, virů atd. Buňky v těle enzymy stále vytvářejí, ale proti této výrobě jde moderní stravování, kdy je preferovaná průmyslově zpracovaná strava, ze které nelze vyrábět „kvalitní materiál".

Preferujme tedy stravu bohatou na živé enzymy jako stavební prvek pro naše buňky. To znamená ovoce, zeleninu, ořechy, semena, klíčky, bylinky a to tepelně neupravené  a koupené ideálně od lokálního farmáře. Pro lepší stravitelnost, aktivaci enzymů a odstranění anitinutričních látek je zásadní semena a ořechy namočit na pár hodin do vody se špetkou soli a poté propláchnout.

Pro dobré trávení a funkci enzymů je důležité pravidlo, které my dospělí předáváme svým vzorem našim dětem: „řádně jídlo rozkousat, při jídle a po něm být v klidu a pít vodu mezi jídly, jídlo pouze lehce zapít, aby se právě enzymy neředily".

Bylinky a koření

Podpořit imunitu lze pravidelně přírodními antivirovými a antibakteriálními prostředky přidávanými pravidelně do jídla. Můžeme si vzít opět inspiraci ve Středozemí,  kde hojně používají bylinky a koření, například kopr, skořice, petržel, vanilka, kardamon, česnek, zázvor, hřebíček, křen.


Použité zdroje:

  1. FREJ, David. Zánět: skrytý zabiják : příčiny, léčba, prevence. Praha: Eminent, 2015. ISBN 978-80-7281-492-3.

  2. HARTWIG, Dallas a HARTWIG, Melissa. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Fit & food. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. ISBN 978-80-7555-018-7.

Pomohl vám v něčem článek?
Budu ráda, když jej posdílíte dál.

Na mém blogu si můžete přečíst články Astma - jak si pomoci přírodní cestou nebo Jak předcházet cukrovce.

Článek pro vás napsala
Mgr. Marie KRYŠTŮFKOVÁ

Vaše poradkyně pro výživu a zdraví podložené testem na omega index (diagnostika skrytého zánětu v těle).

Jsem vystudovaná zdravotní sestra, mám mnoholeté zkušenosti a praxi v pražské nemocnici IKEM z kliniky kardiologie a hepatogastroenterologie (nemoci jater a trávícího traktu).

V současnosti pracuji jako výživová poradkyně a zabývám se unikátní metodou zjišťování omega 3 indexu z krve, která je schopna diagnostikovat přítomnost skrytého zánětu v lidském těle. Skrytý zánět je původce mnoha nepříjemných civilizačních onemocnění.

Díky osobnímu přístupu a profesionalitě mám více než 200 spokojených klientů, kterým jsem poradila, jak vzít zdraví aktivně do svých rukou a postupnou změnou návyků eliminovat své zdravotní obtíže.

Udělejte správné rozhodnutí pro své zdraví ještě dnes.
Domluvme si setkání v Praze, on-line nebo jinde dle dohody.